dilluns, 14 de març del 2016

Santuari del Tallat



Aquest Santuari es troba entre Montblanc i Tàrrega, molt a prop dels pobles de Rocallaura i Montblanquet, a la serra del mateix nom i al 787 m d'altitud. Té unes bones vistes de les comarques de l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà.

Es pot accedir molt bé en cotxe des de la C-14, primer agafem el desviament cap a Rocallaura, i als pocs km ens trobem la senyalització al santuari. Es troba entre boscos de pins, cultius extensius i ametllers, però sobretot xoca perquè tota la serra està plena de molins de vents.


El santuari sembla que es troba en construcció, però és una llàstima arribar-hi i que no hi hagi informació de res. L'única com es veuen a la foto és un panell informatiu en mal estat, d'una antiga trinxera de la guerra civil que servia d'observatori.




Esta documentat primer com a torre de defensa en l'any 1081, l'època de coques entre àrabs i cristians. Com casí sempre la imatge va ser trobada per un pastor de Rocallaura (que seria dels Santuaris si no haguessin hagut pastors). En 1354 es construeix l'església de Santa Maria del Puig Tallat, la qual per descomptat va ser destruïda durant una de tantes guerres. Es va reconstruir, i després més tard va ser durant anys abandonada, es va subhastar i part del seu patrimoni es va repartir per diferents indrets de Catalunya.

Després de 150 anys d'abandó el Mossèn Francesc Benet i Marimon, i la constitució dels Amics del Tallat, decideixen recuperar el Santuari, recuperant la propietat, asfaltant l'accés, rehabilitant l'antiga cisterna i dependències. Diversos pobles de la comarca celebren processons i romeries durant el Pentecosta.


És un santuari on queda molt clar que primer va tenir caràcter defensiu, ja que és completament rectangular i fa més sensació de fortificació emmurallada. No vaig poder veure res per dins perquè estava tancat, però buscant informació en google sembla ser que l'església és d'estil gòtic.



HORARIS I VISITES
Tel. 973 08 40 07
Visites de divendres a diumenge, a partir de les 11h.
Els mesos de primavera i estiu obert tots els dies.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada